Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 55 min.
Dla 4-6 osób:
- 6 dużych jajek
- 2 białka jajek
- 500 g ziemniaków
- 400 g marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 60 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku
- 150 g ricotty
- 100 g mozzarelli
- 2 cebulki dymki
- 300 ml gęstej śmietany 30%*
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- pieprz kajeński (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Liście szpinaku rozmroź i odciśnij z wody.
- Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około 15 min do rozgrzanego piekarnika, obróć ją podczas pieczenia, następnie wyjmij, i włóż na 10 min do plastikowego woreczka. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, oczyść z pestek i drobno pokrój.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze (około 20 minut).
- Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, następnie dodaj grubo pokrojone liście szpinaku, smaż całość przez kilka minut, mieszając.
- Całe jajka i białka ubij razem, domieszaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego.
- Wyłóż połowę papryki, ziemniaków i marchewki na dno tortownicy. Następnie ułóż na wierzchu połowę liści szpinaku z cebulką i czosnkiem, oraz połowę mozzarelli pokrojonej w kostkę i połowę ricotty. Wylej na wierzch połowę jajek ze śmietaną, dodaj połowę drobno posiekanego koperku, po czym wyłóż kolejną warstwę warzyw i szpinaku z mozzarellą, wylej resztę jajek ze śmietaną, posyp resztą koperku. Na wierzchu ułóż resztę ricotty. Posól, popieprz.
- Przykryj pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pergamin. Pozostaw do ostudzenia na co najmniej pół godziny.**
*typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki
**Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień.
Powiązane artykuły
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
Smaki Francji
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy 2017-01-09 09:45:08 2017-01-08 08:13:58