Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
- pół puszki ciecierzycy (bez zalewy)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej (dodajemy lub ujmujemy w zależności od konsystencji całości)
- * jajko (wersja dla wegan: zamiast jajka możemy dodać 2 łyżki zalewy z ciecierzycy)
przyprawy:
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry
sos czosnkowy:
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- 2 starte ząbki czosnku
Czynności:
1. Cebulę i czosnek siekamy na drobno i wrzucamy do blendera. Następnie dodajmy tam również odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, *jajko oraz przyprawy. Całość miksujemy na drobna papkę.
2. Z tak powstałej masy formujemy kotlety na kształt mielonych. Delikatnie obtaczamy każdy w bułce tartej.
3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Jak się nieco rozgrzeje kładziemy tam nasze kotlety.
4. Smażymy kotlety na złoto po obu stronach.
5. Podajemy z sosem czosnkowym (wszystkie podane w przepisie składniki sosu mieszamy ze sobą).
6. Nie ma czasu na podziwianie, więc jemy!
Wypróbujecie?
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Pęczotto z brokułem i pieczarkami
Dziś blogerka Jaglusia przygotowała dla Was smaczny przepis na pęczotto z brokułem i pieczarkami. Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na obiad, wypróbujcie smaczny przepis.
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
Kathy Leonia
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami 2018-03-23 07:20:06 2018-03-22 18:17:37