Dziś blogerka Jaglusia przygotowała dla Was smaczny przepis na pęczotto z brokułem i pieczarkami. Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na obiad, wypróbujcie smaczny przepis.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- około 1,5 litra bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 główki brokuła
- 5 pieczarek
- 1/2 łyżeczki: bazylii, oregano, słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać około 2 minuty po czym dodać kaszę pęczak. Dokładnie wymieszać. Po jednej chochli dolewać powoli bulionu. Gdy kasza wchłonie jedną porcję, należy dolać kolejną. Często mieszać. Czynność należy powtarzać do momentu, aż kasza będzie miękka na zewnątrz a lekko twarda w środku. Dodać sól, pieprz i parmezan. Wymieszać i odstawić.
- Brokuła podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w ćwiartki. Brokuł gotować w lekko osolonej wodzie przez maksymalnie 8 minut. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Po 3 minutach smażenia dodać brokuła i słodką paprykę, bazylię, oregano, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do głębokiej miski wyłożyć pęczotto, a na to podsmażone warzywa. Posypać dodatkową porcją parmezanu i podawać.
Smacznego! :)
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
jaglusia
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami 2018-03-23 07:20:06 2018-03-22 18:17:37