Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 20 min.
Dla 4 osób
Składniki:
Na ruloniki z buraczków:
● 1 ugotowany średniej wielkości burak
Na sałatkę:
● 1 surowy średniej wielkości burak
● 2 ugotowane średniej wielkości buraki
● 2 cykorie
● 50 g orzechów włoskich
● 2 cebulki dymki
● 50 g pestek dyni
Na buraczkowy dip:
● 1 ugotowany burak
● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
● 5 cl oleju rzepakowego
● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej
● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
● Sól, pieprz
● ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ruloniki z buraczków :
Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki.
Buraczkowy dip:
Ugotowanego buraka pokrój w drobną kostkę i zmiksuj lub zblenduj, dodając odrobinę wody mineralnej; następnie dodaj olej rzepakowy, wyciśnięty sok z ½ pomarańczy, oraz kilka kropli wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), posól, popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw.
Pestki dyni:
Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw.
Cykoria i buraczki :
Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane i surowe) pokrój również w cienkie, krótkie słupki. Przełóż surowe buraczki do miseczki z bardzo zimną wodą, pozostaw na chwilę, odsącz z wody, osusz. Dymkę obierz i drobno posiekaj.
Orzechy włoskie grubo posiekaj. Szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj.
Podanie :
Wyłóż na talerzyki sałatkę z pokrojonych w słupki buraczków i cykorii, posyp je grubo posiekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi pestkami dyni. Ułóż obok ruloniki z buraczków (jeśli są grube, możesz je przekroić na pół, ok. 2 cm długości), posyp je drobno posiekaną cebulką dymką. Buraczkowy dip podaj obok w małym pojemniczku, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Burgery veggie
Dziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Smaki Francji
Burgery veggie 2018-11-19 09:07:17 2018-11-16 21:41:36