Sałatki

Potrawa, która w głównej mierze składa się z warzyw (surowych bądź gotowanych) z przeróżnymi dodatkami. Zwykle z przyprawami i sosem, podawana samodzielnie lub z pieczywem.


Cytrusowa sałatka z przegrzebkami

Zimowa sałatka w stylu peruwiańskiego ceviche, lekka, orzeźwiająca, kolorowa i zdrowa. Wegetarianie i weganie mogą pominąć przegrzebki, i ewentualnie wzbogacić ją o dodatkowy składnik wedle upodobania.

Choinkowe mini kanapeczki z krewetkami i klementynkami

Na świąteczne lub sylwestrowe przyjęcie proponuję Wam mini kanapeczki z krewetkami i cytrusami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, oryginalne w smaku i do tego ładnie się prezentują. Życzę Wam wszystkim ciepłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szampańskiej nocy sylwestrowej!

Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan

Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.

Sałatka z awokado, orzechami i mango

Tym razem dzielę się z Wami przepisem zaczerpniętym z magazynu Twój Styl, który nieco zmieniłam. Ta pyszna i zdrowa sałatka z nutą azjatycką bardzo przypadła mi do gustu, możecie ją podać na każdą okazję i porę roku, zarówno zimą jak i w upalne dni, jest lekka a zarazem pożywna, a dodatkowego aromatu i orzeźwiającego smaku dodaje jej zawartość mięty i kolendry. Warto pamiętać, że poza przyjemnym aromatem, smakiem i kolorem, mięta posiada wiele właściwości zdrowotnych, wspomaga trawienie, jest bogatym źródłem antyoksydantów, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz energetyzujące. A zatem warto dodawać ją do koktajli, sałatek, dań i deserów.

Sałatka z marchewki z pomarańczą i dzikim bratkiem

Fiołek trójbarwny zwany potocznie fiołkiem polnym lub dzikim bratkiem, rośnie dziko na polach, przydrożach i łąkach.To popularne zioło znalazło zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej i kosmetyce, ale również w kuchni, kwiaty dzikiego bratka są jednymi z najbardziej jadalnych, datego można go dodawać do sałatek i różnych potraw. Zawierają między innymi flawonoidy, sole mineralne, beta-karoten. Pobudzają przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. A więc pomyślcie o tym, żeby zebrać garść dzikich bratków podczas spaceru na łonie natury, przyozdobić nimi dania i przy okazji skorzystać z ich dobroczynnych właściwości.

Wegański humus z cieciorki i rzodkiewki

 Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.

Dlaczego warto do nas dołączyć?

  • korzystanie z serwisu jest całkowicie darmowe
  • jesteśmy ogromną społecznością kobiet z pasją
  • pokaż swoje porady i inspiracje milionowej społeczności
  • wypromuj swój blog

Rejestracja

Aplikacja KobiecePorady.pl