Zimowa sałatka w stylu peruwiańskiego ceviche, lekka, orzeźwiająca, kolorowa i zdrowa. Wegetarianie i weganie mogą pominąć przegrzebki, i ewentualnie wzbogacić ją o dodatkowy składnik wedle upodobania.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 40 min.
Chłodzenie : 3h- 12h
Porcja dla 4 osób :
● 8 dużych przegrzebków (małży św. Jakuba)
● 2 duże soczyste pomarańcze
● 2 małe pomarańcze
● 1 awokado
● 1 mały burak chioggia
● 4 limonki bio
● 1 gałązka bazylii (najlepiej drobnolistnej)
● 30 cl śmietanki kokosowej
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Schłodzoną w lodówce śmietankę kokosową ubij ze skórką otartą limonki i szczyptą soli. Wstaw na 12 godzin do lodówki.
Przegrzebki, uprzednio schłodzone ok. 30 minut w lodówce (aby ich mięso stwardniało) pokrój w cienkie plasterki, polej sokiem z limonki i 2 łyzkami oliwy. Wstaw do schłodzenia na 30 minut.
Wyciśnij sok z dużych pomarańczy, przecedź sok przez sitko. Zredukuj sok na małym ogniu z resztą oliwy i szczyptą soli.
Obierz ze skórki limonki i małe pomarańcze. Pokrój je w cienkie plasterki.
Awokado obierz i pokrój w plasterki, foremką (lub obręczą) wytnij krążki. Buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Ułóż wszystkie składniki na talerzach, udekoruj bitą śmietanką kokosową i pomarańczowym dressingiem. Popieprz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
źródło: Cuisine actuelle
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Przepis na sałatkę z arbuzem, awokado i krewetkami
Orzeźwiająca, lekka sałatka na lato, doprawiona smacznym, delikatnym dressingiem z dodatkiem miodu i mięty. Chrońmy pszczoły, które są zagrożone wyginięciem, by móc nadal korzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych.
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
Smaki Francji
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa 2017-05-15 07:50:32 2017-05-14 23:44:45