Orzeźwiająca, lekka sałatka na lato, doprawiona smacznym, delikatnym dressingiem z dodatkiem miodu i mięty.
Chrońmy pszczoły, które są zagrożone wyginięciem, by móc nadal korzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych.
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 20 min.
Smażenie: 6 min
Dla 4 osób :
- 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek)
- 2 awokado
- ½ arbuza
- 2 limonki (najlepiej ekologiczne)
- 3 cebulki dymki
- dwie gałązki mięty
- 1 łyżka miodu płynnego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki dymki obierz, umyj i drobno posiekaj. Arbuza wypestkuj, wykrój miąższ i pokrój w kostkę.
- W miseczce wymieszaj sok z limonek z miodem, oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Oberwane z gałązek listki mięty umyj i osusz, odłóż kilka listków do dekoracji, resztę (około 8-10 listków) drobno posiekaj.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć pokrojone awokado, arbuza, posiekane cebulki dymki i miętę. Wlej przygotowany dressing z limonki i miodu, dokładnie wymieszaj.
- Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, i podsmaż krewetki przez około 6 minut, przewracając je co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
- Sałatkę z arbuza i awokado przełóż do małych miseczek, dodaj krewetki, posyp z wierzchu startą skórką z limonki i podaj. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Smaki Francji
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami 2017-05-15 07:43:57 2017-05-14 22:56:58