Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
SKŁADNIKI
- 300 g zielonych szparagów
- 200 g truskawek
- 100 g rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy extravergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 5 listków bazylii
- 5 listków mięty
PRZYGOTOWANIE
1. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
2. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż.
3. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a cebulę w piórka.
4. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty.
5. Układamy sałatę: liście rukoli, kawałki awokado, szparagi, pokrojoną cebulę, truskawki i orzechy włoskie. Całość polewamy sosem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatkę warzywną
Uwielbiam sałatki warzywne. Mogę jeść codziennie inną i nigdy nie mam dość. Nie dość, że czuję się najedzona, to jeszcze mam poczucie, że jest to tzw. dobre najedzenie. Dlatego dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń.
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na tatara z pomidorów i awokado 2017-03-14 14:40:55 2017-03-14 14:34:24