Uwielbiam sałatki warzywne. Mogę jeść codziennie inną i nigdy nie mam dość. Nie dość, że czuję się najedzona, to jeszcze mam poczucie, że jest to tzw. dobre najedzenie.
Dlatego dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych warzywnych połączeń.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kg ugotowanej na miękko marchwi
- 6 ogórków kiszonych
- 5 jabłek typu Champion
- 2 puszki groszku zielonego
- słoik majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Do dekoracji:
- szczypiorek lub natka pietruszki
Czynności:
- Warzywa myjemy, obieramy ze skórki - te puszkowe/paczkowe odsączamy - i kroimy wszystko - oprócz groszku - na drobną kostkę. Podobnie robimy z jajkami i jabłkami.
- Do garnka wrzucamy pokrojone wyżej składniki, dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy wszystko, sprawdzając, czy nam smak odpowiada.
- Gdy uznamy, że próba smakowa wyszła pozytywnie, przekładamy sałatkę na talerz, dekorujemy pokrojonym na drobno szczypiorkiem.
- Podziwiamy.
- Jemy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon
Powiązane artykuły
-
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami
Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.
-
Przepis na kolorowe tabbouleh z quinoa
Kolorowe tabbouleh z komosą ryżową, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, z dodatkiem ziarenek i soku z owocu granatu, i świeżymi listkami mięty, która nada smaku, świeżości i aromatu całości. Idealna przystawka na wiosnę i na lato.
-
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
Przepis na sałatę z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
Kathy Leonia
Przepis na tatara z pomidorów i awokado 2017-03-14 14:40:55 2017-03-14 14:34:24