Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
Tatar z pomidorów i awokado, przystawka, sałatka, zdrowa, wegetariańska, awokado, pomidory, orzeszki piniowe
Przygotowanie: 15 min
Dla 4 osób
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 pomidory
- 2 cebulki dymki
- Garść orzeszków piniowych
- 1 cytryna
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory natnij delikatnie od góry w krzyżyk, zalej wrzątkiem (1-2 minuty) i obierz ze skórki. Usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę. Cebulki obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Połącz wszystkie składniki z sosem. Wstaw do lodówki na godzinę. Aby ładnie podać tatar użyj obręczy do formowania potraw albo wypełnij nim szklane kokilki, a następnie wyłóż zawartość na talerz odwracając je do góry dnem.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
-
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem.
-
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
Smaki Francji
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek 2017-03-28 07:52:46 2017-03-27 23:25:07