Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 25 min
Marynowanie: 10 min
Składniki (dla 4 osób):
- 16 - 20 przegrzebków (małży św. Jakuba)
- 1 pęczek różowych rzodkiewek
- 1 cytryna
- 1 jabłko granny-smith
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- kilka gałązek pietruszki lub trybuli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przegrzebki umyj i osusz. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę, i włóż do miski. Jabłko obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Domieszaj do przegrzebków.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki.
- Przed podaniem tatara dodaj oliwę z oliwek, sok cytryny, pieprz i dwie szczypty soli, wymieszaj, wstaw na pięć minut do lodówki.
- Wyłóż przygotowanego tatara na talerze, używając obręczy do formowania potraw (lub kokilek). Udekoruj kilkoma plasterkami rzodkiewki, dookoła tatara ułóż pozostałe plasterki rzodkiewek. Dopraw solą i pieprzem i niezwłocznie podaj. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Przepis na tatara z krewetek i mango
Prosta i zarazem wykwintna przystawka, którą możesz podać na specjalną okazję, na przykład na wielkanocny stół, na pewno zachwyci Twoich gości.
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
Smaki Francji
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli 2017-02-27 07:15:15 2017-02-24 15:25:42