Prosta i zarazem wykwintna przystawka, którą możesz podać na specjalną okazję, na przykład na wielkanocny stół, na pewno zachwyci Twoich gości.
smakifrancji.blogspot.fr
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Chłodzenie: 30 minut
Składniki:
- 300 g dużych krewetek*
- 3 owoce mango
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 2 limonki
- Szczypta sproszkowanego imbiru
- Szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krewetki obierz z pancerzyków, natnij grzbiety i usuń czarną żyłkę, pokrój na drobne kawałki. Mango obierz, pokrój miąższ w drobną kostkę. Połącz w misce pokrojone krewetki i mango.
Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki na krewetki połączone z mango. Dodaj posiekaną kolendrę, imbir i oprósz pieprzem. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Podawaj w małych szklaneczkach lub przygotuj sześć kokilek* i wypełnij je tatarem z krewetek i mango. Ugnieć lekko za pomocą łyżeczki, po czym odwróć do góry dnem i wyłóż ich zawartość na talerzyki. Udekoruj listkiem kolendry. Podawaj mocno schłodzone.
*typu tygrysie lub królewskie, możesz użyć różowych, obgotowanych krewetek lub świeżych (po ugotowaniu ich przez około 3 minuty we wrzącej wodzie) lub mrożonych.
*Zamiast kokilek możesz użyć obręczy do formowania potraw.
Powiązane artykuły
-
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
Smaki Francji
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli 2017-02-27 07:15:15 2017-02-24 15:25:42