Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
smakifrancji.blogspot.fr
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
Czas przygotowania: 20 min
Czas chłodzenia: 30 min
Składniki dla 4 osób:
- 250 g filetu z łososia
- Pół pęczka szczypiorku
- 1 jabłko granny smith
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki oleju arachidowego
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotuj sos winegret: wymieszaj w miseczce 1 łyżkę musztardy, sól, pieprz, 1 łyżkę sosu sojowego, 4 łyżki oleju arachidowego, i sok z połówki limonki
Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj, odłóż część do dekoracji, resztę dodaj do sosu winegret.
Jabłko umyj, osusz (nie obieraj ze skórki) i pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie w bardzo cienkie słupki. Włóż je do miseczki i skrop sokiem z limonki.
Zdejmij skórę z filetów łososia, usuń ości, i pokrój go w bardzo cienkie plasterki.
Na talerzykach rozprowadź pędzelkiem kuchennym sos winegret na kształt kwadratu, ułóż na nim plasterki łososia, polej z wierzchu sosem, po czym skrop odrobiną oliwy z oliwek, popieprz świeżo zmielonym pieprzem i posyp z wierzchu słupkami jabłka i resztą posiekanego szczypiorku. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
Smaki Francji
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem 2017-03-27 14:00:10 2017-03-26 00:03:22