Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 35 min
Chłodzenie: 2 godz
Składniki na 6 osób:
- 6 filetów okonia morskiego po około 150 g każdy
- 350 g czarnego ryżu
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Na masło waniliowe:
- 120 g miękkiego masła*
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Przygotuj masło aromatyzowane wanilią: miękkie masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i ostrzem noża wyskrob ze środka ziarenka. Połącz ziarenka wanilii z masłem, rozgniatając je widelcem, aby dobrze rozprowadzić ziarenka. Z masła uformuj rulon i zawiń go w folię żywnościową. Zamknij brzegi i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Czarny ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż filety okonia morskiego po 4-5 minut z każdej strony. Posól, popieprz.
Wyłóż filety na talerze, i ułóż na nich masło waniliowe pokrojone na małe plasterki. Podawaj z czarnym ryżem.**
*Pozostawionego uprzednio do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
** Pamiętaj o tym, że czarny ryż wymaga dłuższego czasu gotowania niż ryż biały. Aby ładnie podać ryż użyj obręczy do formowania potraw lub kokilek.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Przepis na pieczonego łososia z groszkiem i kaparami
Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
-
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką
Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem. Do tego możecie podać np. ryż, ziemniaki lub inne warzywa i zdrowy obiad gotowy.
Smaki Francji
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką 2017-03-15 07:20:55 2017-03-14 15:30:31