Proste, smaczne danie z łososiem dla miłośników ryb, możecie je podać na świąteczny lub niedzielny obiad. Zioła i kapary dodadzą wyrazistości łososiowi. A podany ze świeżym groszkiem i ziemniakami powinien zasmakować każdemu.
smakifrancji.blogspot.fr
Dla 6 osób
Przygotowanie: 1 godz.20
Składniki:
- 6 filetów łososia
- 500 g świeżego groszku
- 6 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- 6 listków mięty
- 6 gałązek szczypiorku
- 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego bio
- 20 g masła
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200°C. Miętę i szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj. Filety łososia oczyść, usuń ości. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą z oliwek, posól, popieprz.
- Posyp z wierzchu kaparami i posiekanymi ziołami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, w zależności od grubości filetów.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek obierz. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło z kilkoma łyżkami oliwy, podsmaż ziemniaki z posiekaną cebulą. Dodaj groszek, wymieszaj. Posól, popierz. Zalej wodą i rozkrusz kostkę warzywną (lub drobiową). Wymieszaj, przykryj, i duś na średnim ogniu przez około 30 min (od czasu do czasu mieszając, i dolewając wody, jeśli to konieczne), dopraw do smaku*.
- Nałóż groszek i ziemniaki na talerze, ułóż na nich filety z łososia z kaparami i ziołami. Niezwłocznie podawaj. Smacznego!
*Możesz dodać więcej niż jedną kostkę warzywną, wedle uznania.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem
Proste a zarazem wyrafinowane danie - filet z okonia morskiego z masłem waniliowym i czarnym ryżem. Można je podać na specjalną okazję, jak i na co dzień. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, a szczególnie miłośnikom ryb.
-
Przepis na łososia pod ziołową kruszonką
Tym razem zapraszam Was do spróbowania łososia z chrupiącą, aromatyczną, ziołową skórką. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, i stanowi urozmaicenie w porównaniu z tradycyjnie przygotowywanym łososiem. Do tego możecie podać np. ryż, ziemniaki lub inne warzywa i zdrowy obiad gotowy.
-
Przepis na roladę brokułową
Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
Smaki Francji
Przepis na roladę brokułową 2017-03-14 14:42:27 2017-03-14 14:19:25