Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie i pieczenie: 30 min.
Dla 6 osób
Składniki:
- 600 g różyczek brokułów
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 30 cl bulionu warzywnego
- Sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 60 g masła
- 60 g mąki
- 50 cl mleka
- 2 żółtka*
- 50 g świeżo startego żółtego sera typu Ementaler
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- Pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Brokuły umyj i osusz, podziel na różyczki, i ugotuj w bulionie warzywnym do zupełnej miękkości (około 15-20 minut), a następnie odcedź. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj brokuły z jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową, aż składniki się połączą. Wlewaj stopniowo mleko, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj, energicznie mieszając, żółtka i tarty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zwilż lekko wodą czystą ściereczkę kuchenną. Wyjmij blachę z piekarnika, rozłóż na niej ściereczkę, i odwróć blachę na drugą stronę, wykładając ciasto na ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje.
*Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego sosu, który, jeśli dodamy do niego żółtka i tarty ser, prawidłowo nazywa się sos Mornay. Ale jeśli wolisz tradycyjny sos beszamelowy, możesz przyrządzić go bez dodawania żółtek, chociaż według mnie, w takiej wersji lepiej smakuje
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
-
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane jarmużem.
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
Smaki Francji
Przepis na tatara z pomidorów i awokado 2017-03-14 14:40:55 2017-03-14 14:34:24