Kolorowa, energetyczna sałatka z jarmużu z jagodami goji, idealna na zimę, to moja propozycja na dzisiaj.
Pochodzące z Azji jagody goji, nazywane również owocami życia, witalnymi jagodami lub czerwonymi diamentami Wschodu, są uważane za superfoods. I słusznie, zawierają bowiem wiele składników odżywczych, witaminy, minerały i 19 aminokwasów. Znajdziemy w nich żelazo, wapń, fosfor, cynk, miedź, selen, błonnik, witaminę C, E, B.
Jagody goji korzystnie wpływają na wzrok, na procesy trawienia, spowalniają proces starzenia (stąd nazywane są również „jagodami długowieczoności”), stymulują układ odpornościowy i działają przeciwnowotworowo.
Jarmuż to mało doceniane warzywo, które jest nie tylko wizualnie bardzo ładne, ale posiada także właściwości odżywcze i zdrowotne, które były doceniane już w starożytności. Jest prawdziwą skarbnicą sulforafanu oraz karotenoidów- przeciwutleniaczy zapobiegjących chorobom serca i nowotworom. Aby zachował swoje właściwości należy go najlepiej spożywać na surowo lub gotować tylko kilka minut.
Kiełki, które wchodzą również w skład tej sałatki, powinniśmy sami uprawiać w domu (co jest bardzo łatwe), zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, błonnika i białka.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 25 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 600 g jarmużu
● 4 pomarańcze
● 2 ząbki czosnku
● 1 zielona cebulka
● 40 g świeżego imbiru
● 3 łyżki pestek dyni
● 1 garść różnych kiełków (brokuła, rzeżuchy, buraka…)
● 10 cl oliwy z oliwek
● 1 łyżka oleju lnianego
● 4 cl. soku z cytryny
● ½ łyżeczki mielonego cynamonu
● sól
● jadalne kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Usuń grube i twarde części z jarmużu, po czym pokrój liście na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj sok z pomarańczy z 1 łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dodaj liście pokrojone jarmużu, wymieszaj i odstaw.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, wymieszaj trzepaczką (lub zmiksuj) z imbirem, cynamonem, olejem lnianym, sokiem z cytryny i resztą oliwy z oliwek, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.
Pozostałe dwie pomarańcze obierz, usuwając białe błonki, podziel na cząstki. Wymieszaj liście jarmużu z przygotowanym dressingiem z czosnku i imbiru. Przełóż do 4 talerzy lub miseczek, na wierzchu ułóż cząstki pomarańczy, posyp jagodami goji, pestkami dyni, kiełkami, poszatkowaną zieloną cebulką i podaj. Smacznego!
Smaki Francji
Sałatka z jarmużu z pomarańczą i jagodami goji 2021-03-18 07:55:34 2021-02-09 12:55:57