Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 55 min
Porcja dla 4 osób
● 2 małe bataty (około 800g)
● 2 pomarańcze
● 4 garści roszponki
(lub/i rukoli, listków młodego szpinaku…)
● 2 czerwone cebule
● 30 g orzechów laskowych
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na dressing :
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki miodu
● 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Bataty umyj i obierz. Pokrój w kostkę, wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone bataty i cebulę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut,mieszając od czasu do czasu .
Orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły.
Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą wewnętrzną skórkę.
Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami laskowymi.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj do sałatki. Smacznego !
Powiązane artykuły
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan
Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
Smaki Francji
Przepis na wegetariański omlet z warzywami 2017-07-24 09:44:39 2017-07-23 18:36:31