Moja propozycja na dzisiaj to kolorowa, smaczna i witaminowa sałatka, która doda Wam energii i otuchy w tym trudnym okresie. Życzę Wam wszytkim dużo zdrowia!

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 55 min
Porcja dla 4 osób
● 2 małe bataty (około 800g)
● 2 pomarańcze
● 4 garści roszponki
(lub/i rukoli, listków młodego szpinaku…)
● 2 czerwone cebule
● 30 g orzechów laskowych
● 2 łyżki miodu
● 2 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Na dressing :
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki miodu
● 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Bataty umyj i obierz. Pokrój w kostkę, wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie z miodem, sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone bataty i cebulę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut,mieszając od czasu do czasu .
Orzechy laskowe grubo posiekaj i upraż w piekarniku przez około 10 minut, tak, by lekko się zezłociły.
Pomarańcze obierz, pokrój w cząstki, usuwając białą wewnętrzną skórkę.
Na talerzach wyłóż roszponkę (listki szpinaku…), cząstki pomarańczy, upieczone bataty i cebulę, posyp z wierzchu uprażonymi orzechami laskowymi.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj do sałatki. Smacznego !
Smaki Francji
Sałatka z batatów i pomarańczy 2020-06-17 07:51:28 2020-04-19 13:57:04