Sałatki
Potrawa, która w głównej mierze składa się z warzyw (surowych bądź gotowanych) z przeróżnymi dodatkami. Zwykle z przyprawami i sosem, podawana samodzielnie lub z pieczywem.
Proste przepisy: 6 pysznych sałatek z pomidorami w roli głównej
W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.
Przepis na sałatkę pieczarkową w formie ciasta
Znakomita sałatka pieczarkowa na krakersach, która wyglądem przypomina ciasto. Gdy tylko pojawia się na stole robi furrorę na każdych świętach i imprezach. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!
Przepis na sałatkę z jajkiem i wędzonym łososiem
Uwielbiam sałatki na sałacie. Uwielbiam układać ze składników rózne kompozycje. Na świteczny stół wielkanocny polecam taką wersję z jajkami i wedzonym łososiem.
Obiad w 10 minut: Prażona cebula ze szpinakiem, kozim serem i orzechami
Przepis na pyszny obiad, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
Przepisy kulinarne: 3 sposoby na wykorzystanie makaronu z zupki chińskiej
Większość z nas zdaje sobie sprawę, że zupki chińskie nie powinny być podstawą zbilansowanej diety, gdyż nie zawierają potrzebnych nam składników odżywczych. Po zupki chińskie sięgamy, gdy chcemy szybko i bez wysiłku zaspokoić głód. Na szczęście dzięki dodaniu do nich odpowiednich dodatków w postaci prawdziwych warzyw i mięsa możemy stworzyć atrakcyjne dania, po które od czasu do czasu będziemy mogli sięgnąć bez wyrzutów sumienia.
Wybrane dla Ciebie
-
8 błędów, które sprawiają, że sprzątanie ciągnie się w nieskończoność
-
Urlop macierzyński w 2020 roku - WAŻNE INFORMACJE
-
7 najpiękniejszych imion dla Twojej córki
-
Dlaczego powinnaś jeść jabłko każdego dnia? Poznaj niesamowite właściwości tego owocu
-
Sztuczki wielkich wizażystów. Tego wcześniej nikt Ci nie powiedział!
-
Szczupły brzuch w 3 tygodnie - marzenie każdej kobiety