Większość z nas zdaje sobie sprawę, że zupki chińskie nie powinny być podstawą zbilansowanej diety, gdyż nie zawierają potrzebnych nam składników odżywczych. Po zupki chińskie sięgamy, gdy chcemy szybko i bez wysiłku zaspokoić głód. Na szczęście dzięki dodaniu do nich odpowiednich dodatków w postaci prawdziwych warzyw i mięsa możemy stworzyć atrakcyjne dania, po które od czasu do czasu będziemy mogli sięgnąć bez wyrzutów sumienia.
Brent Hofacker @ 123rf.com
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM Z ZUPKI CHIŃSKIEJ
Składniki:
- 0,5 kg żółtego sera;
- 0,5 kg szynki drobiowej;
- 3 zupki chińskie rosół - łagodne;
- puszka kukurydzy konserwowej;
- 4-5 ogórków konserwowych;
- duża czerwona papryka.
Przygotowanie:
1. Makaron z zupek (bez przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy. Kukurydzę także odsączyć.
3. Wszystkie składniki (trochę sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie przyprawy z zupek. Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać żółtym serem.
4. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
KURCZAK PO CHIŃSKU
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 podwójny filet z kurczaka (50 dag);
- sól, pieprz;
- 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 czerwona papryka (25 dag);
- 1-2 ząbki czosnku;
- 2 zupki łagodne chińskie;
- natka zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
1.Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Dodać mąkę pszenną i razem wymieszać.
3. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i razem zrumienić.
4. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
5. Pozostałą oliwę z oliwek rozgrzać, przełożyć do niej czerwoną paprykę i zrumienić.
6. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek.
7. Makaron z zupek chińskich połamać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy z paczki i zalać gorącą wodą (około ½ litra). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Następnie makaron odcedzić.
8.Makaron połączyć z kurczakiem i papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Udekorować natką zielonej pietruszki.
SAŁATKA ZE ŚWIERZYCH WARZYW I CHIŃSKIEGO MAKARONU
Składniki:
- 2 zupki chińskie;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1 papryka czerwona;
- 1 mały ogórek zielony;
- 2 pomidory;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 4 łyżki majonezu;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1.Kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
4. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę.
5. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków.
Powiązane artykuły
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Wykwintna sałatka z buraczków z cykorią i orzechami
Tę sałatkę na pewno polubią wszystkie weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona, którego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin.
-
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan
Oryginalne, wykwintne jesienne danie z gruszką, makaronem gnocchi i karmelizowanymi orzechami pekan. Idealne dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe kluseczki gnocchi lub przygotować je sami.
Kamila
Gnocchi z gorgonzolą, gruszką i karmelizowanymi orzechami pekan 2019-12-27 09:13:20 2019-12-07 16:31:06