Znakomita sałatka pieczarkowa na krakersach, która wyglądem przypomina ciasto. Gdy tylko pojawia się na stole robi furrorę na każdych świętach i imprezach. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!
www.kuchniamagdaleny.pl
Składniki:
- 27 szt. krakersów
- 250 g pieczarek
- 4 jajka
- 100 g sera żółtego
- 6 łyżek majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
1) Pieczarki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15 min. Odcedzić, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
2) Jajka ugotować na twardo, wystudzić i oddzielić żółtka od białek. Następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach najpierw białka, a później żółtka. Białka wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
3) Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 2 łyżkami majonezu.
4) Szczypiorek drobno pokroić.
5) Na blaszcze ułożyć obok siebie 9 krakersów (3x3)w kształcie prostokąta. Na krakersy wyłożyć masę serową, wyrównać i przykryć kolejną warstwą krakersów. Następnie wyłożyć masę pieczarkową, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Na wierzch wyłożyć masę z białek, na nią żółtka i posypać szczypiorkiem.
6) Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Powiązane artykuły
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
-
Przepis na carpaccio z warzyw
Idealna propozycja na lekką i zdrową kolację. Takie carpaccio doskonale pasuje również jako sałatka do obiadu. Polecam szczególnie cukrzykom.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Kuchnia MagdaLeny
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54