Ciasta

Smaczne pomysły na coś dobrego. Wypieki (w zdecydowanej większości słodkie), które zjada się najczęściej w ramach deseru. Mogą być tradycyjne albo też w wersji fit czy też wytrawnej. Stale pojawiają się na nie nowe przepisy.


Keks z rokfortem, gruszkami i orzechami laskowymi

Smaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości.

Pizza z malinami, truskawkami, wanilią i mascarpone

Pizza z owocami to świetny pomysł na letni deser, spodoba się zarówno dorosłym jak i dzieciom. Jest kolorowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Możecie użyć do niego gotowego spodu do pizzy lub pizzę własnego wypieku, co jest bardzo łatwe, wymaga jedynie nieco więcej czasu. Będzie świetnym uzupełnieniem do letniego bufetu czy grilla.

Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką

Kruche ciasto z brzoskwinią, jabłkiem i borówką jest: - smaczne, - bardzo szybkie i łatwe do zrobienia — przy pomocy miksera, - maślane, - ze sporą ilością owoców.

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową.

Ciasto z owocami – najlepsze pomysły na letnie wypieki

Lato to doskonały czas na pieczenie. Obfitość produktów wręcz kusi, by wykorzystać je do pysznych wypieków. Agrest, porzeczki, jabłka, rabarbar, maliny, śliwki, truskawki – to one są inspiracją dla tworzenia nowych przepisów. Podpowiemy Wam, jak je możecie wykorzystać, także w niebanalny sposób.

Biszkopt sabaudzki

Styczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki pszennej i proszku do pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite na sztywno nadają temu ciastu wyjątkową lekkość i puszystość.

Dlaczego warto do nas dołączyć?

  • korzystanie z serwisu jest całkowicie darmowe
  • jesteśmy ogromną społecznością kobiet z pasją
  • pokaż swoje porady i inspiracje milionowej społeczności
  • wypromuj swój blog

Rejestracja

Aplikacja KobiecePorady.pl