Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 30 min.
Na około 60 ciasteczek:
● 600 g mąki pszennej (typ 550)
● 1 szczypta soli
● 200 g drobnego cukru
● 2 białka jajek
● 400 g miękkiego masła
● 1 łyżka esktraktu z wanilii
● 1 łyżka cynamonu
● 1 łyżka imibru w proszku
● 1 łyżka ziarenek anyżu
Przygotowanie:
Białka ubij lekko trzepaczką. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość.
Podziel ciasto na cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
*Jeśli wolisz przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy podanej ilości składników.
**Przechowuj ciasteczka w hermetycznie zamykanym np. metalowym pudełku.
Powiązane artykuły
-
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu)
Bywa, że nasze diety są obwarowane licznymi ograniczeniami. Niektóre nakładamy na siebie sami, świadomie eliminując z jadłospisu pewne produkty, inne są wynikiem stanu naszego zdrowia i niemożności spożywania określonych składników. Specjalne potrzeby dietetyczne, zwłaszcza jeśli ujawnią się w późniejszym wieku, mogą być nie lada kłopotem, wymagającym rezygnacji z wielu lubianych potraw czy wypieków. Nie musi jednak oznaczać to „nie jeść wcale”, a może „jeść inaczej” – w tym przypadku „jeść lepiej”, bo też bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu.
-
Biała rolada z kremem kasztanowym
Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!
-
Sernik z malinową glazurą na pistacjowym spodzie
Na świąteczny stół proponuję Wam sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Życzę Wam wszystkim przepięknych i pogodnych Świąt!
-
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.
Smaki Francji
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy 2020-01-27 09:02:08 2019-12-20 23:05:32