Proste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować.

smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 30 min.
Na około 60 ciasteczek:
● 600 g mąki pszennej (typ 550)
● 1 szczypta soli
● 200 g drobnego cukru
● 2 białka jajek
● 400 g miękkiego masła
● 1 łyżka esktraktu z wanilii
● 1 łyżka cynamonu
● 1 łyżka imibru w proszku
● 1 łyżka ziarenek anyżu
Przygotowanie:
Białka ubij lekko trzepaczką. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość.
Podziel ciasto na cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
*Jeśli wolisz przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy podanej ilości składników.
**Przechowuj ciasteczka w hermetycznie zamykanym np. metalowym pudełku.
Smaki Francji
Ciasteczka z anyżkiem, cynamonem, imbirem i wanilią 2017-12-24 10:02:11 2017-12-21 22:13:45