Na świąteczny stół proponuję Wam sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Życzę Wam wszystkim przepięknych i pogodnych Świąt!
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania: 25 min.
Pieczenie: 1 godz 30
Chłodzenie: 5 godz.
Porcja dla 6 osób
Składniki na sernik o średnicy 24 cm:
Składniki na sernik:
● 600 g mielonego twarogu sernikowego
● 200 ml gęstej śmietany*
● 3 jajka
● 150 g drobnego cukru
● 50 g niesolonych łuskanych pistacji
● 1 cytryna bio
● 1 laska wanilii
Składniki na spód pistacjowy:
● 200 g mąki typ 550
● 125 g drobnego cukru
● 125 g masła
● 50 g niesolonych łuskanych pistacji
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na malinową glazurę:
● 500 g malin (mrożonych lub świeżych)
● 100 g cukru
● 3 listki żelatyny (ok.6 g)
● sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w kawałki. Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier, jajko i sól, ugniataj delikatnie koniuszkami palców aż do uzyskania konsystencji piasku. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wytnij koło z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm, przykryj nim spód formy do tortownicy, a następnie wyłóż na niego równomiernie ciasto. Piecz około 20 minut.
Przygotuj masę sernikową: Zetrzyj skórkę z cytryny. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka. Wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę otartą z cytryny, ser, śmietankę i jajka. Wylej masę serową na kruchy pistacjowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika (150°C) na około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przygotuj malinową glazurę: Zamocz listki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękły. Mrożone maliny podgrzej przez około 5 minut minut w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny, zdejmij z ognia, rozgnieć lub zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko, żeby usunąć ziarenka. Podgrzej kilka łyżek malinowej pulpy i rozpuść w niej odciśniętą żelatynę. Połącz z resztą malinowego purée,dokładnie mieszając i wylej je równomiernie na przestudzony sernik. Wstaw do lodówki na około dwie godziny. Podawaj sernik schłodzony posypany posiekanymi pistacjami.
* typu śmietana do zup i sosów lub śmietanki kremówki 36% .
Powiązane artykuły
-
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu)
Bywa, że nasze diety są obwarowane licznymi ograniczeniami. Niektóre nakładamy na siebie sami, świadomie eliminując z jadłospisu pewne produkty, inne są wynikiem stanu naszego zdrowia i niemożności spożywania określonych składników. Specjalne potrzeby dietetyczne, zwłaszcza jeśli ujawnią się w późniejszym wieku, mogą być nie lada kłopotem, wymagającym rezygnacji z wielu lubianych potraw czy wypieków. Nie musi jednak oznaczać to „nie jeść wcale”, a może „jeść inaczej” – w tym przypadku „jeść lepiej”, bo też bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu.
-
Biała rolada z kremem kasztanowym
Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!
-
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Smaki Francji
Brownie z burakiem 2016-11-14 08:17:49 2016-11-10 19:03:15