Na świątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach.
Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda znajduje również wiele innych zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Składniki na około 20 ciasteczek:
● 200 g mąki T 55
● 50 g mielonych migdałów
● 60 g cukru pudru
● 1 żołtko jajka
● 120 g zimnego masła
● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
● sól
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kawałki masło. Wyrabiaj ciasto koniuszkami palców do uzyskania konsystencji piasku.
Domieszaj żółtko i wodę z kwiatu pomarańczy. Uformuj ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj cienko ciasto (około 5 mm grubości), wykrój ciasteczka wykrawaczem o dowolnym kształcie.
Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika, piecz około 10 minut. Odstaw do ostudzenia na około godzinę.
Smaki Francji
Kruche ciasteczka z kwiatem pomarańczy 2020-01-27 09:02:08 2019-12-20 23:05:32