Na jesienne desery i podwieczorki polecam Wam przepis na pyszne brownie z serkiem Philadelphia, gorzką czekoladą i orzechami pekan. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Idealne na poprawienie nastroju w tym trudnym okresie.
smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 30 min.
Porcja dla 6 osób:
● 250 g gorzkiej czekolady
● 100 g masła
● 3 jajka
● 1 szczypta soli
● 125 g drobnego cukru
● 60 g mąki (T 55 lub 45)
● 100 g orzechów pekan
Na polewę marmurkową :
● 1 jajko
● 50 g drobnego cukru
● 150 g serka Philadelphia
Przygotowanie:
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce, ubij trzepaczką jajka z cukrem i solą, domieszaj mąkę, całość wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
Orzechy pekan grubo posiekaj, domieszaj do uprzednio przygotowanej masy. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszaj całość.
Natłuść i posyp mąką niedużą kwadratową lub prostokątną formę, przelej do niej przygotowaną masę.
Przygotuj polewę marmurkową: ubij jajko z cukrem, dodaj serek Philadelphia, dokładnie wymieszaj całość.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wylej polewę marmurkową na brownie i szpatułką lub łyżką zrób esy-floresy, zagłębiając szpatułkę w masie.
Wstaw na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pozostaw od ostudzenia przed wyjęciem z formy. Po przestudzeniu pokrój brownie w kwadraty o boku długości około 5 cm i podawaj.
Uwaga: Aby uzyskać grube i wilgotne brownie najlepiej użyj niedużej foremki (około 20 x 20 cm).
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54