Tym razem mam dla Was prosty przepis na ciasteczka półksiężyce idealne do herbaty i kawy w zimowe popołudnie.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie : 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Chłodzenie : 1h
Na około trzydzieści półksiężyców:
● 140 g mąki pszennej (T45 lub T55)
● 30 g drobnego cukru
● 50 g wiórek kokosowych
● 20 g mielonych migdałów
● 1 żółtko jajka
● 90 g miękkiego masła
● cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, wiórki kokosowe i mielone migdały.
Domieszaj żółtko. Masło potnij w kawałki, dodaj do uprzednio przygotowanej masy, wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Ciasto podziel na mniejsze części i uformuj wałeczki długości 6 do 7 cm (około 15 g ciasta na każdy półksiężyc), końce zagnij, tak, aby uzyskać kszatłt półksiężyców.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z półksiężyców wykonaj przy pomocy noża trzy małe nacięcia. Piecz około 15 minut, półksiężyce nie powinny się przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Smaki Francji
Półksiężyce kokosowo- migdałowe 2021-03-18 07:55:33 2021-02-02 20:11:50