Mój przepis na keto chleb z twarogiem jest idealnym zamiennikiem pszennego bochenka chleba dla osób na diecie lchf i keto. Chleb ma zwartą konsystencję, ale pomimo sporej ilości jajek przypomina raczej białe pieczywo, niż żytnie.
Gotowa na nisko węglowodanową wersję pysznego i pachnącego pieczywa? Jeśli tak, to zapraszam do lektury
zgruntufit.pl
Keto Chleb z Twarogiem
Składniki
- 1 ¼ szklanki mąki migdałowej,
- 1 łyżka erytrolu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 4 jajka
- 100g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
- W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
- Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
- Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
- Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.
Keto Chleb z Twarogiem – Przechowywanie
Swój keto chleb możesz przechowywać nawet do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, aby trzymać go pod przykryciem, bo może pochłonąć zapach innej żywności.
Keto chleb z twarogiem można także mrozić. W tym wypadku możesz go przechowywać nawet do 30 dni.
Dieta ketogeniczna przepisy
Jeśli szukasz więcej przepisów na nisko węglowodanowe posiłki, to zapraszam na https://zgruntufit.pl/category/keto-przepisy/
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Rabarbarowe szaleństwo - sprawdzone przepisy na smaczne potrawy z rabarbarem
Rabarbar to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Zawarte w rabarbarze substancje mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wspomagające układ krążenia. Możemy z niego zrobić różnego rodzaju ciasta, kompot, konfiturę a także dodać do dań wytrawnych. Rabarbar świetnie znosi mrożenie, więc warto zrobić zapasy na zimę.
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
ZGruntuFit
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19