A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek!
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 25 min
Porcja dla 6 osób:
● 6 jabłek (czerwonych lub innych)
● ok. 100-150 g świeżej żurawiny
● ok. 60 g cukru trzcinowego*
● 2-3 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Żurawinę umyj, wrzuć do rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj cukier, zagotuj. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon (ewentualnie więcej cukru, jeśli żurawina jest zbyt kwaśna), odstaw.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż z nich gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki.
Wgłębienia wypełnij żurawiną, przykryj odciętymi wierzchołkami.
Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (możesz dodatkowo wlać odrobinę wody) i piecz w temperaturze 180-200°C przez około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.
*Ilość cukru dostosuj do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed podaniem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Czekoladowy krem wegański z awokado
Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.
-
Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami
Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
Smaki Francji
Przepis na krem z dyni z imbirem 2016-12-05 10:03:03 2016-12-01 17:05:40