Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Proporcje dla 6 osób:
● 500 g kremu kasztanowego
(np. Bonne Maman)
● 125 g masła + 10 g
● 25 g mąki T55 lub 45 + 10 g
● 4 jajka
● 1 laska wanilii
● 20 cl kremówki 30 lub 33%
● 75 g serka mascarpone
● 15 g cukru pudru + de dekoracji
● 1 lukrowany kasztan kandyzowany do ozdoby (opcjonalnie)
● szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Białka oddziel od żółtek. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
W garnuszku rozpuść masło pokrojone na kawałki, zdejmij z ognia, lekko przestudź, wymieszaj z kremem kasztanowym. Dodaj żółtka, ziarenka wanilii i domieszaj stopniowo przesianą mąkę.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj do masy, wymieszaj szpatułką.
Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej i posypanej mąką) keksówki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, sprawdź ostrzem noża, czy ciasto jest upieczone. Pozostaw do ostudzenia.
Mocno schłodzoną kremówkę (przed użyciem wstaw ją do zamrażarki na około 10-15 minut), ubij z wyjętym z lodówki nieco wcześniej serkiem mascarpone.
Ciasto posyp lekko cukrem pudrem, ozdób wyciśniętym szprycą kremem z mascarpone, udekoruj kandyzowanym kasztanem (opcjonalnie), i podaj.