Klasyczny smak kawy z ekspresu
Espresso to królowa wśród kaw. Perfekcyjny, pobudzający napój powinien być zwieńczony delikatną cremą o orzechowej barwie. Taki efekt można uzyskać, wykorzystując ekspres do kawy. Sekretem idealnego espresso jest odpowiedni wybór dobrej jakości ziaren – najlepiej sprawdzą się arabica lub mieszanka arabicy i robusty. Równie ważny jest stopień zmielenia ziaren – nie powinny być zbyt grubo zmielone, ponieważ uzyskamy zbyt wodnisty napój. W zależności od rodzaju ekspresu, urządzenie może wszystko zrobić za nas i to w zaledwie kilka chwil. Miłośnikom mlecznych kaw z pewnością przyda się spieniacz do mleka – ręczny, tłokowy lub elektryczny. Przygotowanie aksamitnej, idealnej pianki może na początku sprawić nieco trudności, jednak jeżeli dojdziemy do wprawy, efekt będzie doskonały. Za pomocą spieniacza stworzymy w domowym zaciszu znakomite mleczne kawy, takie jak cappuccino czy latte.
Parzenie kawy w kawiarce
Ten napój zyskał niezwykłą popularność na całym świecie. Związane z nim tradycje i zwyczaje są niezwykle bogate, a rodzaje kawy rozpuszczalnej, mielonej i ziarnistej – rozmaite. Dlatego też sposoby przygotowania kawy różnią się od siebie. Jednym z nich jest wykorzystanie popularnej kawiarki. W przeciwieństwie do ekspresu, jest to bardzo tanie rozwiązanie. Przyrządzenie dobrej kawy za pomocą kawiarki jest bardzo proste. Bardzo istotnym procesem jest mielenie kawy. Należy to zrobić tuż przed parzeniem, by zachować pełnię smaku i aromatu. Najlepiej wykorzystać żarnowy młynek do kawy, który doskonale ściera ziarna, a nie tnie na grube grudki. Co zrobić, aby przygotować idealne espresso za pomocą kawiarki? Oprócz wysokiej jakości ziaren, należy wykorzystać czystą wodę (nie z kranu). Sprawdzi się woda źródlana lub przepuszczona przez filtr węglowy, co zapobiegnie przedostawaniu się zanieczyszczeń, które mogą wpłynąć na końcowy smak napoju. Zmieloną kawę należy wsypać do zbiorniczka kawiarki i delikatnie wyrównać. Nie powinno się zbyt mocno ubijać kawy, ponieważ będzie stawiała opór wodzie i uzyskamy gorzki napój. Tak przygotowaną kawiarkę stawiamy na średni ogień, a gdy usłyszymy charakterystyczne bulgotanie, zdejmujemy z palnika – trwa to mniej więcej 5 minut. Gotowe!
Kawa rozpuszczalna z aksamitną pianką
A teraz czas na przygotowanie rozpuszczalnej kawy o harmonijnym smaku idealnie zmielonych ziaren. To propozycja dla osób, które nie potrzebują intensywnego pobudzenia i wolą delektować się delikatnym, aksamitnym napojem. Rodzaje kawy rozpuszczalnej są różne, jednak zazwyczaj są one bardzo proste – kawę należy jedynie zalać gorącą wodą. Tylko tyle! Do jednych z aksamitnych napojów zalicza się kawa NESCAFÉ Gold z idealną kawową pianką. W tym przypadku nie ma konieczności samodzielnego mielenia ziaren i spieniania mleka. Kawa NESCAFÉ Gold powstała z drobno zmielonych ziaren arabicy i wystarczy kilka chwil, aby wydobyć głębię smaku i aromatu. Wybierając wysokiej jakości kawę, a także dobierając sposób jej przyrządzenia do własnych preferencji możemy uzyskać doskonały napój w domowym zaciszu!