Zazwyczaj zamieszczałam w tym okresie na blogu przepis na Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano”, tradycyjne francuskie ciasto świąteczne, które wyglądem przypomina polano lub kłodę drewna, choć dzisiaj francuskie bûches najczęściej przypominają wyglądem roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominkach dużą kłodę drewna, która ogrzewała dom przez całe święta, i której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół niej zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionów, skrapiano ją wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. Dzisiejsze bożonarodzeniowe bûches czyli rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM, a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie, aby na waszym świątecznym stole zagościły nieco inne, odbiegające od polskich tradycji smaki, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Życzę Wam pięknych, pomimo szczególnych okoliczności, Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, niech się spełnią wszystkie wasze marzenia!

SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: ŚWIĄTECZNE CIASTO Z KREMEM KASZTANOWYM
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 50 min.
Proporcje dla 6 osób:
● 500 g kremu kasztanowego
(np. Bonne Maman)
● 125 g masła + 10 g
● 25 g mąki T55 lub 45 + 10 g
● 4 jajka
● 1 laska wanilii
● 20 cl kremówki 30 lub 33%
● 75 g serka mascarpone
● 15 g cukru pudru + de dekoracji
● 1 lukrowany kasztan kandyzowany do ozdoby (opcjonalnie)
● szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Białka oddziel od żółtek. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i ostrzem noża wyskrob ziarenka.
W garnuszku rozpuść masło pokrojone na kawałki, zdejmij z ognia, lekko przestudź, wymieszaj z kremem kasztanowym. Dodaj żółtka, ziarenka wanilii i domieszaj stopniowo przesianą mąkę.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie dodaj do masy, wymieszaj szpatułką.
Tak przygotowaną masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej i posypanej mąką) keksówki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, sprawdź ostrzem noża, czy ciasto jest upieczone. Pozostaw do ostudzenia.
Mocno schłodzoną kremówkę (przed użyciem wstaw ją do zamrażarki na około 10-15 minut), ubij z wyjętym z lodówki nieco wcześniej serkiem mascarpone.
Ciasto posyp lekko cukrem pudrem, ozdób wyciśniętym szprycą kremem z mascarpone, udekoruj kandyzowanym kasztanem (opcjonalnie), i podaj.
Powiązane artykuły
-
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu)
Bywa, że nasze diety są obwarowane licznymi ograniczeniami. Niektóre nakładamy na siebie sami, świadomie eliminując z jadłospisu pewne produkty, inne są wynikiem stanu naszego zdrowia i niemożności spożywania określonych składników. Specjalne potrzeby dietetyczne, zwłaszcza jeśli ujawnią się w późniejszym wieku, mogą być nie lada kłopotem, wymagającym rezygnacji z wielu lubianych potraw czy wypieków. Nie musi jednak oznaczać to „nie jeść wcale”, a może „jeść inaczej” – w tym przypadku „jeść lepiej”, bo też bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu.
-
Makowy wieniec i "Wigilia we dwoje"
Patrzyli na siebie w blasku migającej choinki. Ona, z ciepłym, dobrym uśmiechem i siateczką zmarszczek wokół migdałowych, lekko zapdniętych oczu i On, wyprostowany, z siwymi, przerzedzonymi już włosami, w ciepłym, wełnianym swetrze, który kiedyś Ona mu wydziergała. Siedzieli przy dużym stole nakrytym pięknym, odświętnym obrusem, ozdobionym choinkowymi gałązkami i prostymi, białymi świecami. Na białych, dużych talerzach ze zlotym paseczkiem na brzegach, używanych tylko od święta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń... Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych przed nimi...
-
Biała rolada z kremem kasztanowym
Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych przysmaków są marrons glacés, czyli lukrowane kasztany kandyzowane, których użyłam do dekoracji tej bûche (nie są one konieczne do jej przygotowania). A przy okazji życzę wszystkim czytelinkom Kobiecych Porad pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz pięknego Nowego Roku 2020! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia!
-
Gruszki zapiekane z migdałami
Gruszki zapiekane pod kremem zabaione i posypane płatkami migdałowymi, lekki i delikatny deser, który można podać również jako świąteczny deser.
Smaki Francji
Gruszki zapiekane z migdałami 2018-01-05 06:48:40 2017-12-17 14:29:11