1. Umytą i osuszoną sałatę przełóż do plastikowego pudełka i nakryj skropionym wodą ręcznikiem papierowym, a nie będzie więdła.
2. Przetwory, ciasta, gotowe obiady staraj się umieszczać na najwyższych półkach, gdzie temperatura wynosi ok. 3 stopni Celcjusza.
3. Nigdy nie chowaj grzybów do plastikowego worka, bo szybko zgniją. Worek papierowy sprawdzi się w tym wypadku najlepiej.
4. Owiń końce bananów folią plastikową, a dłużej zachowają świeżość i ładny wygląd.
5. Ryby i wędliny po przyniesieniu ze sklepu owiń w folię aluminiową, dzięki czemu intensywny zapach nie rozprzestrzeni się w całej lodówce.
6. Oleje, masła, sery, czy ketchup przechowuj na drzwiach lodówki, gdzie jest najwyższa temperatura.
7. Surowe mięso i ryby potrzebują niskiej temperatury, więc w trzymaj je na najniższych półkach w lodówce.
8. Chleb przechowuj w papierowej torebce i zamkniętym chlebaku. Jeżeli zostawsz go w sklepowej foliowej torbie szybciej zapleśnieje.
9. Przed włożeniem sera żółtego do lodówki posmaruj go masłem, a nie będzie wysychał. Umieść go w najcieplejszym miejscu w lodówce, najlepiej w pobliżu warzyw.
10. Rzeczy, które nie potrzebują niskich temperatur, a które jesz na bieżąco umieść na środkowych półkach lodówki.
11. W spiżarce z ziemniakami umieść kilka jabłek, a zapobiegniesz kiełkowaniu ziemniaków.