KOTLETY SELEROWE
Składniki:
- Duży seler
- Szklanka płatków owsianych
- Cebula
- 80 g łuskanego słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- ½ bułki
- Jajko
- Sól, pieprz, kostka rosołowa, bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Bułkę namaczamy.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Wsypujemy seler i lekko podsmażamy. Studzimy.
- Do 250 ml wrzącej wody dodajemy kostkę rosołową, wsypujemy płatki i chwilę gotujemy. Studzimy.
- Łączymy płatki, selera, odciśniętą bułkę, słonecznik, jajko. Doprawiamy.
- Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy i smażymy na złoty kolor.
KOTLETY JAJECZNE
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- 1mała cebula
- 1 bułka
- Bulka tarta
- Sól, pieprz, koperek
Sposób przygotowania:
Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy i smażymy na złoto.
KOTLETY Z MARCHEWKĄ
Składniki:
- 2 szklanki startej drobno marchewki
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki prażonego słonecznika
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- ¼ szklanki prażonego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz, 2 łyżki natki pietruszki, łyżeczka suszonego imbiru, ewentualnie szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Kaszę moczymy przez 1 godzinę i płuczemy. Wsypujemy do gotującej się 1 ¼ szklanki wody z łyżką oliwy i szczyptą soli. Gotujemy 15 minut.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli masa jest mało klejąca dodajemy więcej oleju. Doprawiamy.
- Formujemy kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach, w połowie czasu delikatnie obracając na druga stronę.