SKŁADNIKI
- paczka krakersów (ja wykorzystałam 36 sztuk)
- paczka tuńczyka w puszce w sosie własnym
- szczypiorek
- cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 6 łyżek majonezu
- 80 g żółtego sera
- słodka papryka w proszku
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem jajek, w których oddzielamy białka od żółtek, rozkładając je do dwóch osobnych salaterek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach a żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser również ścieramy na dużych oczkach i również odkładamy do kolejnej salaterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wraz z tuńczykiem z puszki odkładamy do czwartej już salaterki i razem mieszamy. Dzięki temu w jednej salaterce mamy białka, w drugiej żółtka, w trzeciej starty żółty ser i w czwartej tuńczyka z cebulą. Na samym końcu tuż przed ułożeniem sałatki zajmujemy się doprawianiem i tak: do masy białkowej dodajemy 3 łyżki majonezu, kolejne 3 łyżki dodajemy do startego żółtego sera, tuńczyka przyprawiamy słodką paprykę w proszku, natomiast żółtka pozostawiamy bez zmian. Kiedy już wszystkie warstwy may gotowe to zajmujemy się składaniem całej sałatki. Na jakiejś tacy lub dużym talerzu układamy kolejno:
- 1/3 naszych krakersów
- masę serową
- kolejną 1/3 część krakersów
- masę z tuńczykiem
- ostatnią 1/3 część krakersów
- masę białkową
Na sam koniec na masę białkowa sypiemy pokruszone żółtka, a na nie następnie drobno pokrojony szczypiorek. Smacznego!