SKŁADNIKI
- 300 g zielonych szparagów
- 200 g truskawek
- 100 g rukoli
- 50 g orzechów włoskich
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy extravergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 5 listków bazylii
- 5 listków mięty
PRZYGOTOWANIE
1. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
2. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż.
3. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a cebulę w piórka.
4. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy oliwę z octem i miodem. Na koniec dodajemy drobno posiekany listki bazylii i mięty.
5. Układamy sałatę: liście rukoli, kawałki awokado, szparagi, pokrojoną cebulę, truskawki i orzechy włoskie. Całość polewamy sosem.