Ekspres polarny
Herbata ta należy do moich ulubionych ze względu na zawartość wanilii i cynamonu. To kompozycja wanilii, migdałów, jabłka, rodzynek, cynamonu, gruszki, dzikiej róży, rumianku, szafranu i kwiatów pomarańczy. Daje lekki i pięknie pachnący napar. Zawiera duże kawałki wymienionych wcześniej składników przez co ma piękny zapach. Na pierwszy plan wyłania się wanilia, jabłko i cynamon. Reszta składników jest mniej wyczuwalna przez co kompozycja nabiera ciekawego smaku i cały czas można wyczuć jakieś nowe nuty. Jest idealna na zimne wieczory z książką, na popołudniowe spotkanie z przyjaciółką.
Łyżeczkę suszu wrzucamy na sitko i zalewamy gorącą wodą (można wrzątkiem). Po 10 minutach możemy się rozkoszować jej smakiem. Można dodać do niej zmielonego cynamonu lub odrobinę szafranu. Jest dosyć słodka, więc nie polecam jej słodzić.
W stronę Marrakeszu
To herbata zielona, z dodatkiem liści mięty. Ma formę małych, ściśle zwiniętych kuleczek, w ciemnym, oliwkowym kolorze ze srebrnym połyskiem. Daje mocny smak z wyczuwalnymi nutami mięty. Najlepiej jest pić ją godzinę przed albo godzinę po posiłku. Dzięki mięcie herbata ta jest dobra na trawienie, na ból brzucha oraz inne dolegliwości żołądkowe.
Jednak jest to herbata zielona, więc należy odczekać 15 min od zagotowania wody aby ją zaparzyć. Czas parzenia wynosi 2-3 minuty. Herbata ta ma bardzo mocny aromat mięty, więc nie polecam niczego dodawać ani jej słodzić, ponieważ straci swoje właściwości.
Herbata, przewodnik
To książka poświęcona w całości herbacie. W pierwszej części czytelnik dowiaduje się podstawowych informacji o herbacie, o jej historii, jak powstaje, co zawiera i jakie są kryteria podziału herbaty. Druga część przedstawia kryteria wyboru, sposoby przechowywania oraz przygotowywania napoju z użyciem odpowiednich naczyń i akcesoriów. Ukazuje również wpływ herbaty na nasze zdrowie oraz przytacza herbaciane obyczaje. Część trzecia opisuje gatunki, które warto poznać. Zostają przedstawione specjalne i kultowe rodzaje herbat, które każdy z nas powinien spróbować chociaż raz w życiu.Książka urzekła mnie prostym przekazem, dużą ilością zdjęć oraz praktycznych informacji. Zawiera wszystko co powinniśmy wiedzieć o herbacie, a jednocześnie nie jest przeładowana informacjami. Ma tylko 70 stron i bardzo dużo zdjęć. Można ją przeczytać w jeden wieczór. Polecam Wam ta książkę, ponieważ każdy powinien wiedzieć co pije, jak ten napój wpływa na Wasze zdrowie oraz jak powinniśmy ją przygotowywać, aby zaczerpnąć jak najwięcej z jej cudownych właściwości. To książka nie tylko dla fachowców, czy miłośników herbaty, ale dla każdego z nas.
Kawa Honduras
To jedna z lepszych kaw jaką do tej pory piłam, a uwierzcie mi, było ich dużo. Można w niej wyczuć (aromat) morelę, jabłka i dziką różę. Już po pierwszym łyku czuć czekoladę, orzecha oraz mandarynkę.Jest ona słodka, aromatyczna i pięknie pachnie owocami. Idealnie pasuje do niej cukier kokosowy czy ksylitol.
Kawa Brazylia Red Bourbon Sao Jao
To jedna z nowszych kaw w sklepie Pożegnanie z Afryką. Jest idealna do parzenia jako espresso. Kawa ta ma mocny smak, w którym można wyczuć czekoladę, prażone orzechy oraz delikatne nuty malin. Jest w sam raz dla osób, które nie lubią kawy o kwaskowym posmaku.
To moja ulubiona kawa. Jest słodka, czuć w niej czekoladę i nie czuć tej nuty kwasowości, która mi osobiście przeszkadza. Można do niej dodać cukier kokosowy- wtedy jest jeszcze bardziej słodka, albo można dodać ksylitolu i wtedy jest orzeźwiająca. Można ją pić na ciepło i na zimno. Dla mnie to ideał :)
Zapraszam Was również na mojego bloga : http://natalie-forever.blogspot.com/2017/05/popoudniowy-relaks-przy-kawie-i-herbacie.html
A Wy wolicie kawę czy herbatę ?