SKŁADNIKI
- 200 g ricotty
- 200 g mąki pszennej
- 150 g truskawek
- 100 g cukru trzcinowego
- 20 g migdałów w płatkach
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
PRZYGOTOWANIE
- Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ricottę, całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Umyte i oczyszczone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, po czym obtaczamy w mące. Truskawki dodajemy do ciasta, całość dokładnie mieszamy.
-
Formę do pieczenia o wymiarach 23x10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy, delikatnie wyrównujemy łyżką wierzch ciasta, dekorujemy płatkami migdałowymi i oprószamy 2 łyżkami cukru trzcinowego.
-
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, po czym oprószamy cukrem pudrem.