KobiecePorady.pl

Przepis na keks z pokrzywą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Pokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych, zawiera między innymi doskonale przyswajalne żelazo, witaminę C, krzem, kwas foliowy, sole mineralne oraz wapń i magnez, cenne składniki wzmacniające i oczyszczające organizm. Najwięcej witamin zawiera młoda pokrzywa, zebrana w kwietniu, maju i na początku czerwca. Należy ją zbierać w rękawicach ogrodowych, inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści.

Proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną przekąskę na aperitif lub na imprezę.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Kawa czy herbata?

    W taki dzień jak dzisiaj, gdy pogoda zbytnio nie dopisuje warto sięgnąć po ulubioną lekturę i można rozkoszować się nią w obecności kawy lub herbaty. Ja uwielbiam i to i to, ale wiem, że są takie osoby, które lubią tylko kawę, albo tylko herbatę. Oprócz tego, że można się przy nich zrelaksować to mają one jeszcze wiele cennych właściwości. W herbacie występuje teina- alkaloid, który jest odpowiednikiem występującej w kawie kofeiny. Te substancje mają właściwości pobudzające i wzmacniające koncentracje. Herbata zawiera bardzo dużo flawonoidów (polifenoli), które mają właściwości przeciwutleniające, wiążą metale oraz chronią organizm przed wolnymi rodnikami (są one odpowiedzialne za starzenia się skóry). Herbata zawiera również teaninę, która obniża ciśnienie i wzmacnia koncentrację. Zawiera ona wiele olejków eterycznych i witamin z grupy B, które są tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi.

  • Przepis na langosza z szynką i serem

    Hej! Część z Was może spotkała się już z langoszami, być może niektórzy nadal nie wiedzą czym konkretnie jest to danie  Jeśli chodzi o mnie to ja poznałam to je jak miałam około 10 lat.  Rodzice zabierali mnie wtedy kilka lat pod rząd na wakacje na Węgry – basenowa miejscowość Hajduszoboszlo , pewnie niektórym dobrze znana. Cały dzień spędzało się tam na basenach, nie wychodząc poza obszar całego parku wodnego. Jak wiemy woda potrafi” wyciągnąć”   .Tak więc wygłodniali  w porze obiadowej udawaliśmy się właśnie na langosze :)

  • Przepis na ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami

    Przepis na ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami.

  • Kawa czy herbata?

    W taki dzień jak dzisiaj, gdy pogoda zbytnio nie dopisuje warto sięgnąć po ulubioną lekturę i można rozkoszować się nią w obecności kawy lub herbaty. Ja uwielbiam i to i to, ale wiem, że są takie osoby, które lubią tylko kawę, albo tylko herbatę. Oprócz tego, że można się przy nich zrelaksować to mają one jeszcze wiele cennych właściwości. W herbacie występuje teina- alkaloid, który jest odpowiednikiem występującej w kawie kofeiny. Te substancje mają właściwości pobudzające i wzmacniające koncentracje. Herbata zawiera bardzo dużo flawonoidów (polifenoli), które mają właściwości przeciwutleniające, wiążą metale oraz chronią organizm przed wolnymi rodnikami (są one odpowiedzialne za starzenia się skóry). Herbata zawiera również teaninę, która obniża ciśnienie i wzmacnia koncentrację. Zawiera ona wiele olejków eterycznych i witamin z grupy B, które są tak bardzo potrzebne naszemu organizmowi.