Czas przygotowania: 40 min.
Gotowanie i pieczenie: 35 min.
Składniki Dla 6-8 osób
Purée z pokrzywy:
● Kilka garści liści pokrzywy (150 g de purée z pokrzywy)
● 80 g wypestkowanych czarnych oliwek
● 50 g płatków suszonych pomidorów
● 250 g mąki
● 11 g proszku do pieczenia
● 3 jajka
● 15 cl mleka pełnotłustego
● 2 cl oleju arachidowego
● sól, pieprz
● szczypta pieprzu kajeńskiego*
Sposób przygotowania:
Purée z pokrzywy:
1. Oberwij liście pokrzywy.
2. Zagotuj litr wody. Wrzuć umyte liście pokrzywy do wrzątku, gotuj około 3- 4 minuty.
3. Odcedź liście, po czym włóż je na chwilę do lodowatej wody, na nowo odcedź, i odciśnij nadmiar wody. Liście odciśnięte z nadmiaru wody pokrój drobno.
4. Wypestkowane oliwki i płatki suszonych pomidorów posiekaj w drobną kosteczkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj stopniowo po jednym jajku, domieszaj mleko, olej arachidowy, dopraw solą i pieprzem, dodaj następnie posiekane oliwki i suszone pomidory, delikatnie wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę mleka.
5. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie okołó 20 minut w temperaturze 160 °. Sprawdź patyczkiem, czy keks jest dobrze upieczony, pozostaw keks do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
* Gdyby keks zbyt szybko się przyrumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową.