Pokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych, zawiera między innymi doskonale przyswajalne żelazo, witaminę C, krzem, kwas foliowy, sole mineralne oraz wapń i magnez, cenne składniki wzmacniające i oczyszczające organizm. Najwięcej witamin zawiera młoda pokrzywa, zebrana w kwietniu, maju i na początku czerwca. Należy ją zbierać w rękawicach ogrodowych, inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści.
Proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną przekąskę na aperitif lub na imprezę.
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 40 min.
Gotowanie i pieczenie: 35 min.
Składniki Dla 6-8 osób
Purée z pokrzywy:
● Kilka garści liści pokrzywy (150 g de purée z pokrzywy)
● 80 g wypestkowanych czarnych oliwek
● 50 g płatków suszonych pomidorów
● 250 g mąki
● 11 g proszku do pieczenia
● 3 jajka
● 15 cl mleka pełnotłustego
● 2 cl oleju arachidowego
● sól, pieprz
● szczypta pieprzu kajeńskiego*
Sposób przygotowania:
Purée z pokrzywy:
1. Oberwij liście pokrzywy.
2. Zagotuj litr wody. Wrzuć umyte liście pokrzywy do wrzątku, gotuj około 3- 4 minuty.
3. Odcedź liście, po czym włóż je na chwilę do lodowatej wody, na nowo odcedź, i odciśnij nadmiar wody. Liście odciśnięte z nadmiaru wody pokrój drobno.
4. Wypestkowane oliwki i płatki suszonych pomidorów posiekaj w drobną kosteczkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj stopniowo po jednym jajku, domieszaj mleko, olej arachidowy, dopraw solą i pieprzem, dodaj następnie posiekane oliwki i suszone pomidory, delikatnie wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę mleka.
5. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie okołó 20 minut w temperaturze 160 °. Sprawdź patyczkiem, czy keks jest dobrze upieczony, pozostaw keks do ostudzenia przed wyjęciem z formy.
* Gdyby keks zbyt szybko się przyrumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową.
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepisy na wspaniałe i zdrowe pasztety warzywne
Pasztety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian! Może to być doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety o dodatkową porcję warzyw. Pasztet doskonale smakuje zarówno z chrzanem, jak i z kleksem żurawiny. Można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster bez żadnych dodatków. Pasztety warzywne nie przypominają w smaku tych mięsnych, ale na pewno nie jest to ich wada. Dzięki temu, że możemy używać tak wiele warzyw i innych dodatków, każdy może znaleźć taki, który mu będzie smakował najbardziej.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
Smaki Francji
Przepis na wegetariański omlet z warzywami 2017-07-24 09:44:39 2017-07-23 18:36:31