KobiecePorady.pl

Przepis na langosza z szynką i serem

Hej!

Część z Was może spotkała się już z langoszami, być może niektórzy nadal nie wiedzą czym konkretnie jest to danie Jeśli chodzi o mnie to ja poznałam to je jak miałam około 10 lat. Rodzice zabierali mnie wtedy kilka lat pod rząd na wakacje na Węgry – basenowa miejscowość Hajduszoboszlo , pewnie niektórym dobrze znana. Cały dzień spędzało się tam na basenach, nie wychodząc poza obszar całego parku wodnego. Jak wiemy woda potrafi” wyciągnąć” .Tak więc wygłodniali w porze obiadowej udawaliśmy się właśnie na langosze :)

FEMMIND.pl -

Powiązane artykuły

  • Przepis na keks z pokrzywą, oliwkami i suszonymi pomidorami

    Pokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych, zawiera między innymi doskonale przyswajalne żelazo, witaminę C, krzem, kwas foliowy, sole mineralne oraz wapń i magnez, cenne składniki wzmacniające i oczyszczające organizm. Najwięcej witamin zawiera młoda pokrzywa, zebrana w kwietniu, maju i na początku czerwca. Należy ją zbierać w rękawicach ogrodowych, inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści. Proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną przekąskę na aperitif lub na imprezę.

  • Przepis na keks z pokrzywą, oliwkami i suszonymi pomidorami

    Pokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych, zawiera między innymi doskonale przyswajalne żelazo, witaminę C, krzem, kwas foliowy, sole mineralne oraz wapń i magnez, cenne składniki wzmacniające i oczyszczające organizm. Najwięcej witamin zawiera młoda pokrzywa, zebrana w kwietniu, maju i na początku czerwca. Należy ją zbierać w rękawicach ogrodowych, inaczej poparzycie sobie ręce. Najlepiej zbierajcie małe pokrzywy, mają delikatniejszy smak. Liście pokrzywy sparzone wrzącą wodą przestają parzyć, można je zatem swobodnie pokroić. Można z nich wyciskać sok, ugotować zupę, lub ususzyć je i zimą pić zdrowe napary z suszonych liści. Proponuję Wam dzisiaj keks z dodatkiem liści pokrzywy, czarnych oliwek i suszonych pomidorów, zainspirowany przepisem znanego francuskiego szefa kuchnia Régisa Marcona. Ten nietypowy keks może stanowić oryginalną przekąskę na aperitif lub na imprezę.

  • Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami

    Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kolorowymi warzywami.

  • Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami

    Przepis na makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami.