Hej!
Część z Was może spotkała się już z langoszami, być może niektórzy nadal nie wiedzą czym konkretnie jest to danie Jeśli chodzi o mnie to ja poznałam to je jak miałam około 10 lat. Rodzice zabierali mnie wtedy kilka lat pod rząd na wakacje na Węgry – basenowa miejscowość Hajduszoboszlo , pewnie niektórym dobrze znana. Cały dzień spędzało się tam na basenach, nie wychodząc poza obszar całego parku wodnego. Jak wiemy woda potrafi” wyciągnąć” .Tak więc wygłodniali w porze obiadowej udawaliśmy się właśnie na langosze :)
FEMMIND.pl
Danie bardzo proste ale też i syte! Jeden placuszek pozwolił szybko zaspokoić głód. Oczywiście wybór składników był dobrowolny, jedzono go również na słodko bądź... z kiszoną kapustą (!) . Niemniej jednak razem z rodzicami najbardziej preferowaliśmy opcję na słono ze śmietaną, szynką i serem. Moja mama opatentowała przepis langosza i muszę przyznać, że naprawdę jest genialny. Mój M potwierdza :) To właśnie w jego urodziny zażyczył sobie węgierskiego placka na obiadokolację :D Podaję Wam przepis, jakbyście chcieli kiedyś wypróbować :) Poniżej macie również krotki filmik z przygotowań i naszej konsumpcji :D
Przepis na langosza
Zaczyn:
- 0,5 kg mąki
- kostka drożdży
- mleko
- sól
- cukier
Dodatki:
- szynka
- ser
- śmietana
- ząbek czosnku ( rozdrobnić i dodać z odrobiną mleka )
Drożdże wraz z łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami mąki oraz niewielką ilością ciepłego mleka wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min aż zaczną "pracować". Mąkę wymieszać z czubatą łyżeczką soli. Po wyrośnięciu drożdży zmieszać je z mąką i wyrabiać dolewając ok. szklanki ciepłego mleka ( może być i mniej ). Odstawić na 2h w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu formować na placuszki i smażyć na głębokim oleju. Po wyjęciu dodać składniki według uznania :) Smacznego! :D
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
FEMMIND.pl
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54