Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
nitr @ 123rf.com
MAKARON TAGLIATELLE Z PESTO
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie makaronu tagliatelle;
- 3 pomidory;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżka oliwy;
- kilka łyżek tartego parmezanu;
- gotowe pesto ze sklepu lub przygotowane wcześniej samodzielnie z poniższego przepisu.
Pesto:
- pęczek liści bazylii;
- 4 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu;
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine;
- czarny pieprz;
1. Do miseczki blendera wkładamy liście bazylii, obrany czosnek, oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
2. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.
3. Na patelnię wykładamy makaron razem z pesto i chwilę podgrzewamy, mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami oraz dużą ilością startego parmezanu.
SPAGHETTI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM
Składniki:
- 300g makaronu spaghetti;
- 200g boczku;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 małe cukinie;
- sól, pieprz;
- oliwa z oliwek;
- 50g parmezanu.
1. Spaghetti gotujemy al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni .
3. Cukinię kroimy w półplasterki, dodajemy do boczku i podsmażamy na oliwie wraz z posiekanym czosnkiem.
4. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy odcedzony makaron. Smażymy razem kilka minut.
5. Wykładamy danie na talerze i całość posypujemy startym parmezanem.
MAKARON FARFALLE Z KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu Farfalle;
- 1 pojedynczy filet z kurczaka;
- 1 duża garść łuskanego słonecznika;
- 1 mały pęczek pietruszki;
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów;
- 1 ząbek czosnku;
- sól, pieprz, curry, oregano, słodka mielona papryka;
- oliwa z oliwek.
1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek.
2. W międzyczasie prażymy na suchej patelni słonecznik. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy do momentu, aż zrobią się rumiane i chrupiące. Patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy ziarna.
3. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry i oregano. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z jednym sprasowanym ząbkiem czosnku, aż do uzyskania złocistego koloru mięsa.
4. Do ugotowanego makaronu dodajemy uprażony słonecznik, kurczaka, posiekaną drobno natkę pietruszki i pokrojone w paski suszone pomidory.
5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i lekko podlewamy oliwą z suszonych pomidorów.
PENNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
- 200g makaronu penne;
- 100g wędzonego łososia;
- 100g sera żółtego;
- 3 ząbki czosnku;
- 200ml śmietany 18%;
- 100g mrożonego szpinaku;
- sól, pieprz;
- 4 łyżki oleju;
- 2 łyżeczki natki pietruszki.
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy posiekany drobniutko czosnek, mieszamy i dokładamy szpinak.
3. Gdy szpinak się rozmrozi zalewamy śmietaną, przyprawiamy sola i pieprzem i dusimy ok 2minuty.
4. Łososia kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię.
5. Całość mieszamy i dusimy ok 1minuty na małym ogniu.
6. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i jeszcze raz mieszamy. Posypujemy startym, żółtym serem i natką pietruszki.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
Kamila
Przepis na wegetariański omlet z warzywami 2017-07-24 09:44:39 2017-07-23 18:36:31