SKŁADNIKI
- 320 g makaronu paglia e fieno
- 200 g zielonych szparagów
- 200 g pomidorków
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie dania z makaronu rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów z suchych i twardych końcówek. Umyte i osuszone szparagi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami oliwy z oliwek. Szparagi mieszamy, aby całe były pokryte olejem.
- Szparagi pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi są gotowe.
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Połówki pomidorków podsmażamy z drobno pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Pomidorki smażymy na dużym ogniu. Po 5 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy przekrojone na pół oliwki i listki bazylii. Kontynuujemy smażenie kolejne 2-3 minuty.
- Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z podsmażonymi pomidorkami i czarnymi oliwkami. Dodajemy szparagi pokrojone na kawałki. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec makaron dekorujemy startym parmezanem i listkami bazylii.