SKŁADNIKI (na 4 porcje)
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 200 g pomidorków
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1 awokado
- natka pietruszki
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- oliwa extravergine
PRZYGOTOWANIE
- Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę.
- Plasterki marchwi i cukinii gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa dokładnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Awokado kroimy w cienkie plasterki, cebule w piórka a pomidorki na połówki.
- Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z octem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane listki bazylii i natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Układamy sałatkę: plastry marchwi, cukinii, kawałki awokado, pokrojoną cebulę, pomidorki i ugotowaną ciecierzycę. Całość polewamy sosem.