SKŁADNIKI
Misie
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki migdałowej
- 250 g startej marchewki
- 100 g cukru trzcinowego
- 16 g proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90 g masła
- 3 jaja
- szczypta soli
Krem czekoladowy
- 1 torebka budyniu czekoladowego
- 400 ml mleka
- 50 g masła
PRZYGOTOWANIE
Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz startą marchew. Na koniec do ciasta wmieszamy suche składniki z pierwszej miski. Ciasto dokładnie mieszamy.
4 foremki w kształcie misia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do foremek.
Misie pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Ugotowany i ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem czekoladowy przekładamy do szprycy do ozdabiania tortów z cienką końcówką.
Za pomocą szprycy w brzuszku misia, łapkach, uszkach i oczkach robimy małe dziurki, które napełniamy przygotowanym kremem. Na koniec dekorujemy misia pozostałym kremem czekoladowym. Wasze misie są już gotowe!