Czas przygotowania: 20 min
Pieczenie: 20 min
Składniki (na jedną pizzę)
● 1 świeży cienki spód do pizzy*
● 500 g mrożonego Szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle**
● 60 g orzeszków piniowych
● 1 pęczek bazylii
● 40 g tartego sera parmezan***
● 40 g rodzynek jasnych
● 2 ząbki czosnku
● ok.6 łyżek oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku wcześniej rozmroź i odciśnij z wody.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Liście bazylii umyj i osusz. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj. Wrzuć do pojemnika blendera liście bazylii, czosnek, 20 g orzeszków piniowych, starty parmezan, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, i zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji pesto.
Spód do pizzy rozwiń na blaszce, pozostawiając go na papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj ciasto oliwą z oliwek, a następnie posmaruj cienką warstwą bazyliowego pesto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 min.
W międzyczasie, na głębokiej patelni rozgrzej resztę oliwy z oliwek, dodaj rozmrożone i odciśnięte z wody, grubo posiekane, liście szpinaku. Smaż przez kilka minut na mocnym ogniu, mieszając, aż woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij pizzę z piekarnika. Wyłóż na nią podsmażony szpinak. Posyp z wierzchu resztą orzeszków piniowych i rodzynkami. Wstaw ponownie na 2 minuty do piekarnika.*** Natychmiast podawaj.
*Lub spód do pizzy domowego wypieku.
**Lub świeżego szpinaku, w tym przypadku odetnij ogonki przed podsmażeniem liści.
***Lub sera grana padano.
***Nie dłużej, inaczej rodzynki się przypieką.