SKŁADNIKI
Cytrynowy biszkopt
- 200 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 100 g cukru
- 16 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- 125 ml limoncello
- 4 jaja
- 1 cytryna
Krem limoncello
- 4 żółtka
- 40 ml limoncello
- 450 ml mleka
- 100 g cukru
- 35 g mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE
Cytrynowy biszkopt
- Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować.
- Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
- Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Krem limoncello
W międzyczasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz limoncello. Stopniowo wlewamy mleko. Masę przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Krem ciągle mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy aż zgęstnieje. Krem dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
Tort z kremem limoncello