Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 4 godz.
Dla 6-8 osób:
● 250 g truskawek
● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka
lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym
● 30 cl gęstej śmietany*
● 4 jajka
● 100 g masła
● 100 g herbatników
● 80 g herbatników korzennych speculoos
● 160 g cukru
● 1 opakowanie cukru wanilinowego
● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)**
Herbatniki i ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka do ciasta.
W rondelu rozpuść 100 g masła. Dodaj rozgniecione ciastka i wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa stwardniała.
W misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy.
Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około 5 min, a następnie zmiksuj do uzyskania konsystencji sosu coulis. Wylej sos na sernik, delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu do polania sernika po upieczeniu tuż przed podaniem (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 50 min. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Tuż przed podaniem polej z wierzchu sernik odłożonym truskawkowym sosem.
*Typu Danone Śmietana Szefa Kuchni 22% do sosów i zup.
** Mąkę możesz dodać zwłaszcza przy użyciu serka homogenizowanego, inaczej sernik będzie miał mniej zwartą konsystencję.