SKŁADNIKI
- 400 g czereśni
- 80 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 30 g masła
- 30 g migdałów w płatkach
- 200 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 jaja
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowanie clafouitis rozpoczynamy od umycia, osuszenia i wydrylowania czereśni.
- W misce miksujemy jaja z cukrem. Stopniowo dodajemy ziarenka z laski wanilii, mąkę i mleko. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Masę miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do przygotowania clafoutis wykorzystałam 4 pojedyncze foremki, które wczesnej wysmarowałam masłem. Clafoutis można przygotować w jednej okrągłej formie o średnicy 25 cm. Na dnie naczynia układamy wydrylowane czereśnie.
- Na czereśnie wylewamy masę jajeczną. Wierzch clafoutis dekorujemy płatkami migdałowymi i oprószamy 2 łyżeczkami cukru.
- Clafoutis pieczemy w piekarniku nagrzanym do 18o stopni przez ok. 25-30 minut. Jeżeli clafoutis pieczemy w pojedynczej formie, czas pieczenia wydłużamy o dodatkowe 15 minut.